Senaste nytt

Här meddelar vi om vad som är på gång i föreningen.


ARTICLE
155
e4fa9e34cef29adc657ab2a4d71cc53d
Tillbaka

Kjell Johansson får årets Jan Fridegårdspris i Håbo kommun

Kjell Johansson får priset med följande motivering:

”Kjell Johansson har i Jan Fridegårds anda med sin trilogi De utsatta (1997, 2003, 2006) gett röst åt människor som tillhör de mest marginaliserade i samhället. I Det var inte jag (2011) och Dåligt folk (2021) fortsätter dessa röster tala. I böckerna beskrivs den grupp det handlar om så här: ”De hade aldrig fått en möjlighet, onödiggjorda som de var från första stund av människors misstro, hån och förakt. Av socialen, polisen och andra myndigheter hade de förföljts och enda skälet till det var att de inte uppförde sig som andra.” 
I böckerna skildras med inlevelse och värme huvudpersonernas hårda livsvillkor och deras kamp för människovärdet. Utsattheten kunde uthärdas och förgyllas av kärlek, samhörighet och solidaritet. Genom Kjell Johanssons författarskap har trashankarna från Midsommarkransen fått en egen upphöjd plats i den svenska arbetarlitteraturen.”

Jan Fridegårdsällskapet har haft kommunens uppdrag att i år vara jury för att utse pristagare. Sällskapets ordförande Mats O Karlsson kommenterar juryns val: 
"Det har varit naturligt för oss att ta fasta på att pristagaren i sin gärning ska ha verkat i Jan Fridegårds anda. Jan Fridegårds motivkrets under 1930- och 40-talen var ofta statarna, den klass han själv kom ifrån och vars utsatthet han sett på nära håll och själv upplevt. I Kjell Johanssons böcker får vi som läsare möta människor som levde i ännu större utsatthet."

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Biskops-Arnö den 28 oktober. Under den vecka följer kommer kommunen att i Bålsta genomföra "Fridegårdsfestivalen" som riktar sig till barn och ungdom för att öka intresset för läsning och att göra sin röst hörd.

801